Afdrukken

Dienstencheques voor hulp bij het huishouden goedkoper

Geplaatst door redactie Roosendaal op internet op .

Iedereen die met een dienstencheque hulp bij het huishouden wil inkopen, is vanaf nu voordeliger uit. Een uur hulp kost tot het einde van het jaar nog maar € 5,- in plaats van € 10,-. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt.

De voordelige hulp is voor iedereen die voor iemand zorgt (mantelzorg), iemand heeft die voor hem zorgt of ondersteuning ontvangt via een Wmo-indicatie van de gemeente. Ook voor mensen die al van de dienst gebruikmaken, is er goed nieuws: het nieuwe tarief gaat in met terugwerkende kracht vanaf 7 september.

Wethouder Polderman wil met het nieuwe tarief vooral de mantelzorger te hulp schieten: “We willen voorkomen dat mensen die voor een ander zorgen, overbelast raken. Als je bij een dierbare het huishouden er extra bij doet, dan kun je in een spagaat komen met je andere verplichtingen. Extra hulp inschakelen met een dienstencheque geeft je meer tijd en ruimte. Voor jezelf en voor de naaste waarvoor je zorgt.”

De gemeente biedt de dienstencheques aan als onderdeel van een landelijke proef van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hiervoor ontvangt de gemeente in 2015 en 2016 € 398.610,- per jaar om het aantrekkelijke tarief aan te bieden. Het tarief voor volgend jaar wordt vooralsnog van € 12,50 naar 10,- per uur verlaagd. Mogelijk wordt ook het tarief voor volgend jaar nog verlaagd naar €5,- per uur. Dit is afhankelijk van de ervaringen van de gemeente met het nieuwe tarief en of zij hier van het ministerie toestemming voor krijgt.

De kosten van de thuiszorgorganisaties worden gedekt door het budget dat de gemeente van het minisatie ontvangt. De regeling is voor twee jaar. Hiervoor geldt: op = op. Het doel van de proef is om de werkgelegenheid bij thuiszorgorganisaties te behouden.

De cheques vervangen niet de reguliere hulp bij het huishouden via een indicatie van de gemeente. Het gaat om voordelige hulp die mensen kunnen inkopen voor (extra) uren hulp. De dienstencheques zijn rechtstreeks te koop bij de aangesloten thuiszorgaanbieders in Roosendaal. Mensen hoeven hierbij alleen hun beschikking van de Wmo-indicatie te laten zien of de registratie als mantelzorger bij De Groene Mantel.

Iedereen die nog niet als mantelzorger geregistreerd staat, kan hiervoor contact opnemen met 088 557 48 De aangesloten thuiszorgaanbieders zijn: TWB, DAT, T-zorg, ActiefZorg, Axxicom, Thuiszorg Mathilda en TSN Thuiszorg.