Afdrukken

De rare kronkel van Roosendaals 'miljoenenlijntje'

Geplaatst door redactie Roosendaal op internet op .

[ FOTO'S ] Het fietspaadje tussen de Gastelseweg en de Bosstraat langs de spoorlijn is weer open. Het is lange tijd dicht geweest vanwege de werkzaamheden aan Roosendaals eigen miljoenenlijntje, te weten de spooraansluiting voor industrieterrein Borchwerf II.

Die spooraansluiting loopt naar het emplacement van station Roosendaal, maar maakt een rare (en scherpe) kronkel om de Gastelseweg te kunnen oversteken. Voor en na de overweg loopt het lijntje vooral parallel aan de spoorlijn Rotterdam - Roosendaal. Heel logisch.

Maar het spoorlijntje mocht niet in de bestaande overweg verwerkt worden. Dan zou die overweg, bestaande uit twee sporen die de weg diagonaal kruisen, te lang worden voor met name fietsers. Dus werd die rare kronkel bedacht, pal langs een woning en direct achter enkele bedrijven. Maar daarvoor moest wel een derde overweg in de Gastelseweg komen, een nieuwe overwegje (met lichten en slagbomen) voor het fietspad en enkele onbewaaakte overwegen in de opritten van bedrijven.

Die spooraansluiting moest er komen, want was contractueel vastgelegd bij de vestiging van Expeditiecentrum Jan de Rooy. Door het gehannes rond het trace en de bezwaren van 'omwonenden' duurde het jaren langer voor er een treintje over kan dan gepland. Nu lijkt er dan eindelijk schot in te komen.
De vraag is of dit miljoenenlijntje ooit rendabel kan worden. "Er rijden één, hooguit twee treinen per dag over en die zullen waarschijnlijk niet veel harder dan stapvoets rijden", werd jaren geleden al gezegd.

Ter info: De laatste jaren zijn in het hele land veel van dit soort spooraansluitingen verdwenen omdat er nauwelijks of helemaal geen gebruik meer van werd gemaakt.Overzicht van de nieuwe situatie aan het eind van de Bosstraat.De aansluiting naar het fietspaadje heeft nu een bewaakte overweg...... maar opritten naar enkele bedrijven zijn zo afgewerkt.De aansluiting van het fietspaadje richting Bosstraat.Het spoorlijntje verdwijnt met een scherpe bocht richting Gastelseweg...... en komt daar met die scherpe bocht hier te voorschijn, pal tussen een woonhuis en een bedrijf. Vervolgens was er in de Gastelseweg een derde overweg nodig.

>> Derde overweg in Gastelseweg