Afdrukken

Nieuwe speurtocht 'Bouwstijlen' door binnenstad Roosendaal

Geplaatst door redactie Roosendaal op internet op .

Het Gemeentearchief en Museum Tongerlohuys hebben voor basisschool-leerlingen uit de groepen 7 en 8 een nieuwe speurtocht door de binnenstad uitgezet. Het onderwerp is nu Bouwstijlen.

Alle basisscholen die deelnemen aan het kunstmenu Vitamine C krijgen de speutocht de komende week toegestuurd, aldus de makers.

Hoe hoog zou de toren van de Sint-Janskerk zijn? Waar wijst het beeld van Johannes de Doper op de Nieuwe Markt naar? En waar doet de vorm van het paviljoen je aan denken? Zo maar een paar vragen uit deze nieuwe speurtocht Bouwstijlen.

De leerlingen lopen de speurtocht door de binnenstad, waarin ze kennismaken met bouwstijlen uit verschillende periodes. Van een achttiende-eeuws monument als het Tongerlohuys tot een modern bouwwerk als het Paviljoen op de Markt. Aan de hand van vragen worden de leerlingen uitgenodigd beter te kijken, ze ontdekken details waar ze anders aan zouden voorbijlopen.

De persoonlijke voorkeur van de leerlingen komt ook aan de orde: waarom vinden zij een gebouw eigenlijk mooi of lelijk? Tot slot maken doe-opdrachten voor onderweg de tocht compleet.

Een eerdere speurtocht ging over het onderwerp Gevelstenen.