De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

23 januari 2021

 • Corona-proof programma voor Mastepinnelaand
  In het carnavalsseizoen van 2021 organiseert stichting Kindercarnaval de Mastepinne een aantal feestelijke coronaproof-activiteiten voor de inwoners van Wouwse Plantage. Het programma bestaat dit jaar uit een doe-het-zelf-tocht, een online-lunch met andere mensen en een versierwedstrijd. Iedereen uit Mastepinnelaand is van harte welkom om zich aan te melden via de website.
 • Klanten helpen beveiliger supermarkt bij achtervolging winkeldief
  Met hulp van klanten heeft een beveiliger vrijdagavond 22 januari op de van Beethovenlaan in Roosendaal een vluchtende winkeldief achterhaald. De 45-jarige man uit Sliedrecht is in de afgelopen vier jaar al vier keer eerder daarvoor aangehouden.
 • Het weer in Roosendaal: Kleine kans op wat lichte sneeuw
  Vandaag (zaterdag) is het zwaar bewolkt met kans op enkele druppels. De temperatuur is 4 of 5 graden, bij een licht matige wind uit zuid tot zuidwest. Komende nacht wat minder bewolking en daalt het kwik tot rond het vriespunt.
 • Uitbraak corona bij Bravis Roosendaal: 21 patiënten, 38 medewerkers
  De afgelopen week is op de locatie Roosendaal van het Bravis ziekenhuis een aantal reguliere patiënten positief getest op corona. Hierop is een uitgebreid bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Alle betrokken medewerkers en patiënten zijn getest. Uit de resultaten blijkt er sprake van een uitbraak op de afdeling Interne Geneeskunde/Oncologie in Roosendaal. De afdeling is inmiddels in quarantaine gegaan en gesloten. Nieuwe patiënten worden opgenomen op de afdeling Cardiologie.
 • ‘Geen extra controleurs voor toezicht Avondklok’
  De controle op de naleving van de Avondklok, die zaterdagavond 23 januari om 21:00 uur in gaat, wordt in Roosendaal en de andere plaatsen binnen het politiedistrict De Markiezaten door politie BOA's in nauwe samenwerking gedaabn binnen de beschikbare capaciteit en de bestaande samenwerkingsafspraken. 'Er wordt hiervoor (vooralsnog) geen extra capaciteit ingehuurd'.
 • Dwangsom van 25.000 euro vanwege illegale bouwwerkzaamheden
  De gemeente Roosendaal legt de eigenaar van een pand aan de Brugstraat een dwangsom op van € 25.000,- vanwege illegale bouwwerkzaamheden. Op 26 november 2020 legde de gemeente Roosendaal illegale bouwwerkzaamheden stil in het pand Brugstraat 57 te Roosendaal. Het gaat om een voormalige hotelaccommodatie.
 • ‘Geen goed gevoel’ bij VLP over uitvoering corona-steun aan clubs
  De raadsleden Wilbert Brouwers en Eric de Regt willen namens de raadsfractie VLP Roosendaal weten waarom de ene vereniging/stichting in Roosendaal wel en waarom de andere geen gemeentelijke coronasteun krijgt. Aanleiding voor hun vragen is een afgewezen verzoek van de Stichting Carnaval Nispen. De fractie houdt over het beleid op dit punt geen goed gevoel over.
 • Dit weekend (22-25 jan) stukje A58 richting Breda dicht
  Komend weekend is de A58 tussen knooppunt De Stok in Roosendaal en afrit Zegge (22) in de richting van Breda wegens onderhoud afgesloten van vrijdag 22 januari 22.00 uur tot maandag 25 januari 2021 05.00 uur. Weggebruikers dienen rekening te houden met een extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten, zo waarschuwt Rijkswaterstaat.
 • Liesbreukbehandeling kan per 1 februari bij Bravis in één dag
  Vanaf 1 februari is het bij Bravis ziekenhuis mogelijk om in één dag onderzoek, diagnose, opname en operatie van een liesbreuk te laten plaatsvinden. 'Dat scheelt de patiënt veel tijd en ongemak', aldus Bravis, waar zo'n vijftien liesbreukoperaties per week (bijna 800 per jaar) worden uitgevoerd.
 • Nog meer cocaïne onderschept in (buurt van) Roosendaal
  De vondst van een enorme partij cocaïne bij een bedrijf op een bedrijventerrein in Roosendaal op vrijdagavond 15 januari blijkt niet de enige cocaïne-vondst in medio januari in de buurt van Roosendaal te zijn geweest. Recent heeft de Douane bekendgemaakt dat op woensdag 13 januari 70 kilo cocaïne ontdekt is bij 'een bedrijf in de buurt van Roosendaal'.

Lezing Gezondheidszorg (15 april)

Geschreven door Redactie.

Op donderdag 15 april gaat professor van Lieburg in op de veranderingen binnen de gezondheidszorg. De lezing vindt plaats op initiatief van het Cultuur Historisch Netwerk op donderdagavond 15 april in Kapel Charitas, Kalsdonksestraat 89 in Roosendaal. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.

Wie vroeger werd getroffen door de pest, werd gestraft door God. Althans, dat dacht men. In de zeventiende eeuw had men geen idee waardoor de Zwarte Dood werd veroorzaakt. In Roosendaal stierf een kwart van de bevolking. Men zette pektonnen op straat waarin kruiden werden verbrand. Huizen van pestlijders moesten herkenbaar zijn en werden tot verboden gebied verklaard. Nu weten we dat niet de toorn van God ermee te maken had, maar dat zwarte rat de boosdoener is.
Tegenwoordig komt de pest niet meer voor in Europa. Op donderdag 15 april gaat professor van Lieburg in op de veranderingen binnen de gezondheidszorg.

Marius Jan van Lieburg (Rotterdam, 1951) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1978 werd hij directeur van het Medisch-Encyclopedisch Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde in 1986 op het proefschrift ‘Het Coolsingelziekenhuis te Rotterdam 1839-1900’. Aansluitend op zijn promotie werd hij hoogleraar Geschiedenis van de geneeskunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Daarnaast was hij deeltijds universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit, een functie die in 1986 werd omgezet in een bijzonder hoogleraarschap Medische geschiedenis. In 1997 werd hij voltijds gewoon hoogleraar Medische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, tegenwoordig Erasmus MC. In 2004 werd hij voor één dag per week benoemd tot hoogleraar Medische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen RUG. Sinds 1989 is hij tevens bibliothecaris van de KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunde).