De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

28 januari 2021

 • Speciale award voor politie-basisteam Roosendaal voor optreden vuurwerkoverlast
  Het politie-basissteam Roosendaal heeft een bijzonere award gekregen van de Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) voor het optreden bij de vuurwerkrellen rond de jaarwisseling in Roosendaal. Teamchef Lisette van Os heeft woensdagmiddag 27 januari de prijs in ontvangst genomen. Burgemeester Han van Midden was daar bij om het team namens de gemeente te feliciteren.
 • ‘Ommetje in de wijk’ nieuwe activiteit voor senioren in Roosendaal van SSNB
  Ook in deze coronatijd is het belangrijk om in beweging te blijven, zeggen de beweegcoaches van Sportservice Noord-Brabant. Zij zorgen er voor dat senioren in de gemeente Roosendaal toch in beweging kunnen blijven, ook al liggen veel 'beweeg-activiteiten' bij verenigingen, buurthuizen en andere locaties stil. Zo wordt bijvoorbeeld gestart met het 'Ommetje in de wijk'.
 • Het weer in Roosendaal: Nat en weer even minder koud
  Een regengebied trekt deze morgen (woensdag) naar het oosten weg, maar het blijft zwaar bewolkt. De temperatuur stijgt tot 7 of 8 graden, er kan nog een enkel buitje vallen en de wind is zwak tot matig uit het westen.
 • Dit jaar zo’n 700 kilo meer aan kerstbomen ingeleverd
  Ondanks dat de jaarlijkse kerstboominzameling in Roosendaal vanwege corona anders moest worden opgezet, is de actie volgens de gemeente Roosendaal een groot succes geworden. Er werd op zaterdag 9 januari 700 kilo meer dan vorig jaar ingezameld. In totaal ging het om 15.820 kilo.
 • WielerExperience krijgt er een Dirt Jump Track bij
  Deze week is gestart met de aanleg van een Dirt Jump baan bij de WielerExperience in Roosendaal, op het voormalig Red Band Sportpark. De Dirt Jump bestaat uit een gevorderden run en een run voor de beginnende springer. Naast de geasfalteerde wielerbaan, de MBT-trail en ’s werelds grootste pumptrack wordt de Dirt Jump het vierde onderdeel van de Wielerexperience. Zeg maar een zandbergen-circuit.
 • In Roosendaal twee vernielers aangehouden
  In Roosendaal zijn maandag 25 januari twee mensen voor vernieling aangehouden: een 20-jarige inwoonster in de Boomgaardstraat en een 19-jarige jongen in de Van Gilselaan.
 • Vrouwenvoetbal: Alliance gaat ook weer meedoen!
  Terwijl het hele amateurvoetbal en dus ook het vrouwenvoetbal vanwege corona stil ligt, komt voetbalvereniging Alliance uit Roosendaal met een positief nieuwtje: na een groot aantal jaren van afwezigheid in het vrouwenvoetbal, komt er komend seizoen weer een Alliance-team het veld op.
 • Documentaire-serie over SDW komt nu ook op de landelijke tv
  De achtdelige documuentaire 'Wat kan je wel!?'over de in Roosendaal en omgeving werkende organisatie SDW komt nu ook op de landelijke televsie. Eerder was de serie al bij Omroep Brabant te zien. Komende donderdag is het laatste deel. Omroep MAX gaat de serie vanaf 17 februari wekelijks op Nederland 2 uitzenden op de vroege woensdagavonden. Steeds vanaf 18:20 uur.
 • Noodverordening Roosendaal uitgebreid met Langdonk
  UPDATE 21:30 UUR - De noodverordeing voor het centrum van Roosendaal voor maandagavond/nacht 25 januari is maandagavond uitgebreid met de hele wijk Langdonk. Dat heeft de gemeente omstreeks kwart voor acht bekend gemaakt. In de loop van de avond is iemand aangehouden voor opruiing.
 • Maandag 25 januari: Noodverordening voor centrum Roosendaal
  Op basis van berichten over mogelijke rellen in de binnenstad van Roosendaal heeft burgemeester Han van Midden voor maandag 25 januari een noodverordening ingesteld voor het centrum van Roosendaal tussen 17:00 en 04:30 uur.

Expo 'Geen kinderspel' in Parrotia (23 april t/m 20 mei)

Geschreven door Redactie op .

Op maandag 23 april opent ambassadeur Haim Divon van Israël met burgemeester Jacques Niederer de tentoonstelling "Geen Kinderspel" in Roosendaal. In deze expo staat het vaak door volwassenen zelfgemaakte speelgoed voor Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog centraal.

Deze expositie is van 23 april tot en met 20 mei 2012 in de centrale hal van bibliotheek VANnU in Roosendaal. De Stichting Ere Wie Ere Toekomt heeft, in samenwerking met biblioteek VANnU, de expositie Geen Kinderspel naar Roosendaal gehaald.

Alle scholen in West-Brabant hebben een uitnodiging voor deze indrukwekkende tentoonstelling gekregen. De leerlingen krijgen tijdens de tentoonstelling uitleg van overlevenden van de Holocaust hoe zij als kind de oorlog ,op hun onderduikadres of het concentratiekamp, overleefde. Meer info op website www erewieeretoekomt.com.

De expositie toont hoe belangrijk speelgoed is voor kinderen in oorlogstijd en vertelt de verhalen van de toenmalige kinderen. Speelgoed als symbool van overlevingskracht en troost, zoals een knuffel, een auto, een beer, een vliegtuigje, een pop of een op Theresiënstadt gebaseerd monopolyspel.
Eén van de schitterende stukken speelgoed is de beer ‘Arosall’ van Michael Floersheim. Michael was 4 jaar toen hij met zijn familie in kamp Westerbork gevangen werd gezet. Hij mocht één ding meenemen en dat was zijn beer, gekleed in een streepjespakje. Vanuit Westerbork ging hij naar het concentratiekamp Buchenwald. De beer was daar zijn enige vriend. Michael overleefde de oorlog.

Ook opvallend is het kleine popje dat een Jodenster op haar bloesje draagt. Zij werd geproduceerd door een Belgische, Joodse poppenfabrikant, die vanwege zijn Joodse achtergrond slechts mocht blijven produceren onder de voorwaarde dat alle poppen die zijn fabriek verlieten een ster droegen, en exclusief aan joden werden verkocht.

De expositie heeft helaas ook een duidelijke actualiteitswaarde. Hoewel de Holocaust onmogelijk vergeleken kan worden met welk oorlogsdrama dan ook, zijn er parallellen met onze tijd te trekken. Ook nu woeden oorlogen, waarin mensen vanwege hun etnische of religieuze achtergronden worden vervolgd. Ook nu nog raken kinderen geïsoleerd omdat ze anders zijn en worden ze vanwege dit 'anders-zijn' gepest. En ook nu nog heeft ieder kind wel een stuk speelgoed, dat hem dierbaar is en hem in staat stelt de werkelijkheid even te vergeten.

De expositie staat bekend als een zeer grote publiekstrekker en is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland, B´NAI B´RITH loge Hollandia en de Stichting Vrienden van Kolle Kaa. De toegang is gratis. Scholen kunnen zich aanmelden, zodat er bij een bezoek aan de tentoonstelling een gids aanwezig kan zijn om uitleg te geven. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

>> Meer info op website Ere wie ere toekomt