Beroemde Roosendalers in Tongerlohuys (t/m 9 okt)

Vijf van de vijftien beroemde Roosendalers worden extra in het zonnetje gezet. Over dit vijftal is een uitgebreide digitale presentatie met foto’s en films gemaakt die u in het museum op tablets kunt bekijken. Zo kunnen bezoekers getuige zijn van de huldiging van wielrenner Jef van de Vijver in 1937. Na het behalen van de wereldtitel wereldkampioen sprint bij de amateurs in Kopenhagen, stond heel Roosendaal op zijn kop.
Natuurlijk ontbreken ook de QR-codes niet. Alle beroemdheden hebben een code gekregen, die bezoekers op de tentoonstelling met hun smartphone kunnen inscannen om nog meer over ze te weten te komen.
Hoofddeksels Op deze tentoonstelling heeft ook kunst een centrale plaats gekregen. Kunstenaars van het Roosendaalse Beeldend Kunstenaars Collectief (BKC) hebben zich laten inspireren door beroemde Roosendalers, elk vanuit hun eigen zienswijze.
Zo maakte Karien Wiericx hoofddeksels met een knipoog naar het verleden. Bezoekers kunnen onder zo’n hoed gaan staan en zich even een beroemde Roosendaler voelen.
Clemens Lankreijer zocht het in de muziek: hij maakte een drieluik met de Roosendaalse jazz musici Jack van Poll, Hein van de Geyn en Harmen Fraanje.
Linda Heijnen raakte geboeid door het Red Band-gebouw in de Spoorstraat en Marion Vriens en Patricia Valkenburg gaan in op de vraag waarom iemand blijft voortleven in onze gedachten.
Verder gingen ook Corrie Olij-Steemers, Lia Reijnders en Yvette Roovers met de beroemde Roosendalers aan de slag.
Helden en canon
Bij de VVV Roosendaal, het museum en het gemeentearchief is een wandelroute door de binnenstad verkrijgbaar. Via verhalen, anekdotes, prenten en schilderijen vertelt deze route deelnemers over oude en nieuwe Roosendaalse Helden. Na het scannen van de QR-codes met een smartphone komt men nog veel meer te weten over de Roosendaalse Helden.
In het Roosendaalse Gemeentearchief aan de Markt 35 is van 15 september t/m 31 december de tentoonstelling ’t Is Wa bekijken, hier ziet men de belangrijkste gebeurtenissen, gebouwen en locaties die Roosendaal heeft gekend. Aan de hand van een tijdslijn is precies hte zien hoe Roosendaal van boerendorp tot moderne winkelstad is uitgegroeid.
Museum Tongerlohuys is van dinsdag tot en met zondag geopend van twee tot vijf uur. Op de eerste etage van het museum kan men kennismaken met het verleden van Roosendaal. Zo is er aandacht voor de spoorwegen, de industrie, de verenigingen en de turfwinning.

M