De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

27 februari 2021

 • Het weer in Roosendaal: Zonnig en frisse nachten
  Na het optrekken van de (soms dichte) mist komt vandaag (zaterdag) de zon er weer goed bij. De temperatuur komt tot 6 of 7 graden, bij een zwakke wind draaiend naar noordoost. Komende nacht is het meest helder en dan daalt het kwik tot net boven het vriespunt, met kans op vorst aan de grond.
 • Bij vier stembureaus kan ook op maandag of dinsdag worden gestemd
  Voor de verkiezing op woensdag 17 maart 2021 zijn in de gemeente Roosendaal vier stembureaus aangewezen waar kwetsbare kiezers ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart kunnen stemmen. Die zijn in Roosendaal gevestigd in Parrotia aan de Markt, 't Dijksteeke bij het Dijkcentrum en De Bergspil bij het Tolbergcentrum. De vierde plek is bij voetbalvereniging Cluzona in Wouw.
 • 1000 kilo zwaar illegaal vuurwerk in garagebox in de Kroeven
  UPDATE - In een garagebox in de wijk Kroeven in Roosendaal heeft de politie donderdagmiddag 25 februari rond half vier een grote partij met zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. In de ruimte lag volgens de politie meer dan 1000 kilo zwaar illegaal vuurwerk.
 • 500 verkeersbonnen op de Van Beethovenlaan
  Liefst 500 automobilisten kunnen de komende weken een bekeuring thuis verwachten omdat ze woensdag 24 februaru te hard hebben gereden op de Van Beethovenlaan in Roosendaal.
 • Bravis-verpleegkundigen realiseren innovaties
  De afgelopen acht maanden hebben dertien verpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis de Verpleegkundige Innovatie School (VIS), opgezet door het Brave Innovatieteam. Zij leerden meer over vernieuwingen in de zorg en hoe zij deze kennis kunnen overdragen op hun collega’s. Komende vrijdag ronden zij hun opleiding af met een presentatie van vier eigen ideeën waarmee de verpleegkundigen aan de slag zijn gegaan.
 • Vrouw (51) bedreigt jongens bij speelveld met groot mes
  Bij een speelveld aan de Pater Damiaanstraat in Roosendaal is woensdagavond 24 februari een vrouw aangehouden. Ze bedreigde verscheidene jongens met een groot mes van diverse jongeren. Er raakte niemand gewond.
 • Dit jaar twee winnaars bij ‘Beste idee van Groenhuysen’
  Dit jaar zijn er niet één, maar twee winnaars bij 'Het beste idee van Groenhuysen'. Na een nek-aan-nek race mag Ida Verbiest zich met haar ‘rollende speelbord’ volgens het publiek het beste idee van 2021 noemen. De ‘regie tablet’ van Ellen van Ommeren en Emmy Lambregts gaat er dit jaar met de vakjuryprijs vandoor.
 • Het weer in Roosendaal: Zonnig en zacht
  Vandaag (woensdag) een pachtige lentedag: zonnig en een temperatuur van 17 of 18 graden. De wind is matig uit het zuiden. Komende nacht is het licht bewolkt en dan daalt de temperatuur tot 8 of 9 graden en gaat de wind al wat draaien naar zuidwest.
 • Aanhoudingen bij bedrijf aan Schotsbossenstraat na vondst hennep-producten
  De politie Roosendaal heeft dinsdagochtend 22 februari bij een bedrijfspand aan de Schotsbossenstraat hennep gerelateerde producten, zoals groeimiddelen aangetroffen. Dat gebeurde rond 09:00 uur. De Schotsbossenstraat logt op bedrijfsterrein Majoppeveld, nabij de Zwaanhoefstraat.
 • Verdachte rijdt op twee agenten in en ontsnapt
  Twee politieagenten hebbben aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling tegen een verdachte die ze moesten aanhouden naar aanleiding van een geweldsincident. De verdachte, wiens identiteit bekend is bij de politie, reed op hen in. De agenten konden opzij springen om een aanrijding te voorkomen.

Boek Marius Broos over 'het spoor' in Wouw

Geschreven door Redactie op .

Een boek over 'het spoor' in Wouw (tot 1972) is de nieuwe uitgave van Roosendaler Marius Broos, onder andere bekend van een lijvig boekwerk over het station Roosendaal en tal van andere publicaties, waarvan vele over Roosendaal. Het boek verscheen eind oktober en heet voluit ‘Op het SPOOR in WOUW, 1863-1972’. Fraai uitgevoerd op het formaat A4, met omslag en vier pagina’s in kleur. Het telt 128 bladzijden en 80 foto's, alsmede 60 loepzuivere tekeningen en documenten.

In de jaren 1986-1989 liet Marius Broos in het kwartaaltijdschrift van de heemkundekring De Vierschaer te Wouw veertien artikelen publiceren onder de naam ‘Wouw en de spoorwegen’. Inmiddels zijn deze tijdschriften nog slechts antiquarisch verkrijgbaar, terwijl de inhoud van de veertien afleveringen zeer zeker aanpassing en uitbreiding behoeft. Des te meer nog omdat door verder onderzoek meer foto’s en gegevens beschikbaar zijn gekomen.

De jaartallen in de titel geven aan in welke periode de geschiedenis van ‘het spoor’ zich in Wouw afspeelde. Het zijn de jaren waarin Wouw was opgenomen in het Nederlandse spoorwegnet. Vanaf december 1863 tot mei 1938 met zowel reizigers- als goederenvervoer, daarna alleen met goederenvervoer tot mei 1972 toen dat ook werd gestaakt. Sindsdien rijden treinen het dorp Wouw (en Heerle) alleen maar voorbij.

In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de besluitvorming, de aanleg en de opening van het baanvak Roosendaal – Bergen op Zoom, Vervolgens komen het stationsgebouw, het emplacement en de gebouwen langs de lijn in de voormalige gemeente Wouw aan bod. Maar ook de stationschefs en het overige personeel worden niet vergeten. Andere hoofdstukken behandelen het reizigersvervoer, het goederenvervoer in samenhang met de aanbieders, de moeizame aanleg en sluiting van de spooraansluiting van de Boerenbond (1929-1971), de plannen voor aansluitend vervoer (stoomtrams), het smalspoor van baron De Caters, koninklijk bezoeken in de Eerste Wereldoorlog en de Zanderij Wouw.
Bestellen is mogelijk via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 0165-552983. Het boek kost 13,95 euro en kan worden afgehaald aan huis of zonder meerkosten worden bezorgd in Roosendaal en omliggende plaatsen. Bij verzending in Nederland zijn de verzend- en verpakkingskosten à 4 euro voor rekening van de besteller.