De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

11 december 2019

 • Ook in Roosendaal streep door de dienstencheques
  Roosendaal stopt met ingang van 2021 met de Huishoudelijke Hulp Toelage), beter bekend als de ‘dienstencheque’. 'Dit gebeurt in navolging van veel andere gemeenten in Nederland', meldt de gemeente. In Roosendaal komt een overgangsjaar, waarbinnen de huidige gebruikers hun dienstencheques gewoon kunnen gebruiken. Maar er kunnen geen nieuwe gebruikers bijkomen.
 • Music ’n Art Festival in The Loods (15 dec)
  Op zondag 15 december 2019 organiseert The Loods Creative Lab van 14:00 - 21:00 uur het Music 'n Art Festival. De eerste editie van dit festival creëert een unieke beleving: een gebouw vol graffitikunst en ateliers met een uitgebreid programma vol kunst, muziek, modeshows, een kunstmarkt en lekker eten en drinken.De toegang is gratis.
 • In blokkendoos tegenover stadion ‘inpakker webshops’
  In de blokkendoos die momenteel aan de Borchwerf tegenover het stadion in Roosendaal verrijst, komt (onder andere) een bedrijf dat 'miljoenen pakjes voor honderden webshops' per jaar kan verwerken. Dat heeft het bewuste bedrijf, Active Ants, vandaag bekend gemaakt. Het gaat 20.000 vierkante meter in het complex in Roosendaal huren.
 • Gewonde na beroving bij Burgemeester Coenenpark
  UPDATE: Bij een beroving in het Burgemeester Coenenpark in Roosendaal is dinsdagmiddag 10 december een 19-jarige Roosendaler gewond geraakt. Rond 13.00 uur ontving de politie melding van een beroving in omgeving van het park. Dat bleek van het slachtoffer zelf te zijn. De man was gestoken. Volgens de politie is bij de beroving een geldbedrag buitgemaakt.
 • Vrouwenvoetbal programma weekend 15 december
  Voor veel teams is de winterstop al ingegaan, maar er moeten ook nog wat inhaalwedstrijden worden gespeeld. Zondag 15 december komen nog vier vrouwenteams in actie en zaterdag bij het meidenvoetbal vijf. En Roosendaal VR1 speelt zondag (vanaf 11:30 uur) de derde ronde in de bekercompetitie.
 • Ondernemers zorgen voor kerstsfeer in Wouw
  De Ondernemers Vereniging Wouw heeft de afgelopen dagen van Wouw een gezellig kerstdorp gemaakt. Met een Christmas Tree Shopping-actie en verlichting in bomen op de Markt, het Pastoor Woltersplein en de Kloosterstraat zorgen ze voor een prettig kerstgevoel.
 • Zee van licht in fontein op Stationsplein Roosendaal
  Treinreizigers die in de donkere uurtjes het station Roosendaal uitstappen, worden onthaald met een prachtig verlichte fontein. De waterstralen zijn vervangen door bogen met honderden lichtjes. Sommige mensen zien er ook vleugels van engelen in...
 • Schaatsen, roetsjen en shows op Wouw On Ice 2019
  De vijfde editie van Wouw On Ice wordt een bijzondere. Behalve de schaatsbaan en het horeca-chalet met tal van optredens staat er dit jaar ook een heuse Roetsjbaan in het dorpscentrum. De schaatsbaan gaat zaterdag 14 december open en staat er tot en met zaterdag 5 januari.
 • Man aangehouden na steekincident in huis aan de Raadhuisstraat
  De politie heeft zondag 8 december 2019 omstreeks 14.45 uur in de Raadhuisstraat in Roosendaal een 20-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekincident in de hal van een woning. Een 34-jarige man liep daarbij snijwonden op het hoofd en armen op.
 • Weekendoverzicht Basketball Blauw-Wit weekend 7 dec
  De basketballers van Blauw-Wit kwamen afgelopen weekend weer in actie. Beide tweededivisie teams, Heren1 en JongensU14-1 gingen daarvoor verder het land in, naar Katwijk en Amstelveen. Het lukte deze keer niet om de winst mee te nemen, maar het seizoen duurt voor deze teams nog lang en er kan nog heel veel gebeuren. De andere teams zijn in de slotweken van de eerste seizoenshelft aangeland, met nog enkele wedstrijden te gaan. Na oud ennieuw gaan ze verder in nieuwe competities.

Ziekenhuis over sterftecijfer: 'Sociaal beleid'

Geschreven door Redactie op .

Het Franciscus-ziekenhuis reageert op zijn website op de perspublicaties over het hoge sterftecijfer in dit ziekenhuis. Volgens het ziekenhuis is een vergelijking onderling niet mogelijk. Ook legt het ziekenhuis uit dat het beleid sterk sociaal gericht is. 'Terminale patiënten krijgen ook de gelegenheid in het ziekenhuis te blijven om in die veilige omgeving te kunnen sterven', aldus het Franciscus.

De verklaring:
"Op donderdag 15 juli 2010 hebben de ziekenhuizen aangesloten bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) hun ruwe ongecorrigeerde sterftecijfers over 2009 bekend gemaakt.
Eveneens op 15 juli 2010 verscheen het Medisch Contact met een achtergrondartikel over dit onderwerp. Het gaat om het aantal sterfgevallen, afgezet tegen het aantal ziekenhuisopnamen. De sterftepercentages van de Nederlandse ziekenhuizen lopen uiteen van 1,4 procent tot 2,7 procent met een gemiddelde van 2,4 procent. In het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal was het sterftecijfer over 2009 2,73 procent. De gepubliceerde sterftecijfers zijn ruw en niet gecorrigeerd en daarom niet onderling vergelijkbaar.
Toch heeft het sterftecijfer van het Franciscus Ziekenhuis tot grote aandacht in de regionale en landelijke media geleid. Zo zijn we benaderd door BN/De Stem, De Bode, RTL Nieuws en Omroep Brabant en hebben ook Trouw, AD, Zorgvisie en Nieuws.nl hiervan melding gedaan.

Ruwe sterftecijfers
De gepubliceerde cijfers zijn ruwe cijfers. Ze zijn niet gecorrigeerd naar factoren die van invloed kunnen zijn op de sterftekans, zoals leeftijd, ernst van de aandoening, opname-diagnose of bijkomende ziektebeelden en omstandigheden. De cijfers geven slechts weer het aantal personen dat overlijdt in een ziekenhuis, afgezet tegen het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. De cijfers zeggen evenmin iets over de kwaliteit van de ziekenhuizen. Dat benadrukken de NVZ en NFU in hun persbericht en ook in het artikel van Medisch Contact wordt deze nuancering nadrukkelijk aangebracht.

Vergelijking onderling niet mogelijk
De cijfers zijn niet onderbouwd en daardoor niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken of ranglijsten te maken. Dat zou een verkeerd en onbetrouwbaar beeld opleveren. Er zijn veel verschillen tussen ziekenhuizen onderling en de regio waarin ze werken. De NVZ en NFU hebben de cijfers dan ook met opzet in alfabetische volgorde van plaats gepubliceerd en niet in rangorde. In een reactie op de publicatie hebben de media dat wel gedaan.

Situatie Franciscus Ziekenhuis
Bij de beoordeling van de sterftecijfers is het van belang goed te kijken naar specifieke situaties. Elk ziekenhuis heeft te maken met omstandigheden die het sterftecijfer kunnen beïnvloeden. Daarnaast spelen er ook regionale factoren die van invloed kunnen zijn op het sterfterisico. Enkele voorbeelden.

* Het is bekend dat in het Franciscus Ziekenhuis de leeftijd van opgenomen patiënten hoger is dan gemiddeld in Nederland.
* Het medisch beleid van het Franciscus Ziekenhuis draagt een sterk sociaal gezicht. Het ziekenhuis biedt palliatieve zorg ‘dicht bij huis' en komt daarmee tegemoet aan de vraag en behoefte van patiënt en/of familie.
* Het ziekenhuis voert een laagdrempelig opnamebeleid ten aanzien van patiënten in de palliatieve fase. Terminale patiënten krijgen ook de gelegenheid in het ziekenhuis te blijven om in die veilige omgeving te kunnen sterven. Dit heeft onmiskenbaar invloed op het sterftecijfer", aldus het Franciscus.


NIEUWSLINKS:
16-07-2010: Hoge sterfte in Franciscus Ziekenhuis Roosendaal (BN DeStem)
15-07-2010: Franciscus Ziekenhuis heeft hoogste sterftecijfer (Omroep Brabant)
15-07-2010: Hoogste sterftecijfer bij ziekenhuis in Roosendaal (Trouw)
15-07-2010: Ziekenhuizen: sterftecijfers zijn nietszeggend (Gelderlander)