De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

21 juli 2019

 • Bodycam registreert met bierflesje slaande Brit
  Een Brit (24) die in de nacht van vrijdag op zaterdag 20 juli omstreeks 03.55 uur op de Markt in Roosendaal een andere man met een bierflesje sloeg, ontkende dat op het politiebureau, maar had buiten de waard gerekend: in dit geval buiten de bodycam die een politieagent droeg. Daarop was dat duidelijk te zien, aldus de politie.
 • Rotonde Zegge voor bouwvakvakantie gereed gekomen
  Het is gelukt om de nieuwe rotonde aan de Onze Lieve Vrouwenstraat in Zegge voor de bouwvakantie klaar te krijgen. Aan het eind van vrijdagmiddag 19 juli kon de rotonde worden opengesteld voor het verkeer.
 • ‘Natte zaterdag’ is aanloop naar tropische dagen
  We moeten vandaag (zaterdag) het vertier binnen zoeken. Het lagedrukgebied boven Schotland brengt dikke bewolking onze kant op, waar regelmatig regen uit valt, soms gepaard met onweer. De temperatuur is rond 19 of 20 graden en de wind is zwak tot matig uit zuidoost. Halverwege de week is het zomers.
 • Driedaags festival ‘Theater op de grens’ in Roosendaal
  Roosendaal krijgt op vrijdag 30 augustus, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019 een driedaags Theater Festival. Het plan komt uit de koker van Drie Maal Plankenkoorts, dat het festival ook helemaal op poten gaat zetten. Het gaat 'Theater op de grens' heten, omdat 'iedereen uit de gehele regio, het grensgebied van Roosendaal van harte welkom is om deze theaterbeleving mee te maken'. Drie Maal Plankenkoorts wil van het initiatief een tweejaarlijks festival maken.
 • Van 29 juli t/m 9 augustus weer Kindervakantiewerk Roosendaal
  Stichting Kindervakantiewerk Roosendaal heeft ook voor deze zomerperiode een aantal actviteiten voorbereid voor kinderen van 5 tot en met 13 jaar. De stichting zet zich al sinds 1960 in voor kinderen in de gemeente Roosendaal. Dit jaar zijn de activiteiten tussen 29 juli tot en met 9 augustus.
 • Profiel nieuwe rotonde Boulevard al zichtbaar
  Het profiel voor de nieuwe rotonde op de Boulevard/Beethovenlaan is met rode piketpaaltjes uitgezet en er liggen zelfs al de nodige trottoirbandjes. Er wordt dus aardig doorgewerkt aan deze klus, die de rotonde - zeker voor fietsers - een stukje veiliger moet maken.
 • Draai hoopt Kruijswijk, van Aert en Groenewegen te strikken (5 aug)
  De Draai hoopt dit jaar Wout van Aert, Steven Kruijswijk en/of Dylan Groenewegen op de veertigste editie van het wielerevenement in Roosendaal te kunnen presenteren. 'We zijn met hen in gesprek', aldus meldt het bestuur.
 • Warmer, daarna weer kans op regen
  Er trekt een hogedrukgebied over ons, dat voor temperaturen zorgt van 24 of 25 graden. De wind blijft zwak; voor de middag nog wat bewolking, maar de zon komt er daarna flink doorheen.
 • Skelet van palen bij stadion op Borchwerf
  Dit imposante skelet van palen is momenteel te zien tegenover het stadion aan de Borchwerf in Roosendaal. Het is het geraamte voor het nieuw distributiecentrum 'Park Roosendaal' dat daar wordt gebouwd. In de grote 'doos' die daar ontstaat, zijn straks delen te huur van 1000 tot 50.000 vierkante meter voor logistiek, productie en commerciële activiteiten.
 • Fietser (56) van fiets getrokken, mishandeld en beroofd
  Een 56-jarige fietser uit Roosendaal is in de nacht van dinsdag op woesdag 16 jului rond 02:30 uur op de Bokberg mishandeld en de daders gingen met de buit ervandoor.

Ziekenhuis over sterftecijfer: 'Sociaal beleid'

Geschreven door Redactie op .

Het Franciscus-ziekenhuis reageert op zijn website op de perspublicaties over het hoge sterftecijfer in dit ziekenhuis. Volgens het ziekenhuis is een vergelijking onderling niet mogelijk. Ook legt het ziekenhuis uit dat het beleid sterk sociaal gericht is. 'Terminale patiënten krijgen ook de gelegenheid in het ziekenhuis te blijven om in die veilige omgeving te kunnen sterven', aldus het Franciscus.

De verklaring:
"Op donderdag 15 juli 2010 hebben de ziekenhuizen aangesloten bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) hun ruwe ongecorrigeerde sterftecijfers over 2009 bekend gemaakt.
Eveneens op 15 juli 2010 verscheen het Medisch Contact met een achtergrondartikel over dit onderwerp. Het gaat om het aantal sterfgevallen, afgezet tegen het aantal ziekenhuisopnamen. De sterftepercentages van de Nederlandse ziekenhuizen lopen uiteen van 1,4 procent tot 2,7 procent met een gemiddelde van 2,4 procent. In het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal was het sterftecijfer over 2009 2,73 procent. De gepubliceerde sterftecijfers zijn ruw en niet gecorrigeerd en daarom niet onderling vergelijkbaar.
Toch heeft het sterftecijfer van het Franciscus Ziekenhuis tot grote aandacht in de regionale en landelijke media geleid. Zo zijn we benaderd door BN/De Stem, De Bode, RTL Nieuws en Omroep Brabant en hebben ook Trouw, AD, Zorgvisie en Nieuws.nl hiervan melding gedaan.

Ruwe sterftecijfers
De gepubliceerde cijfers zijn ruwe cijfers. Ze zijn niet gecorrigeerd naar factoren die van invloed kunnen zijn op de sterftekans, zoals leeftijd, ernst van de aandoening, opname-diagnose of bijkomende ziektebeelden en omstandigheden. De cijfers geven slechts weer het aantal personen dat overlijdt in een ziekenhuis, afgezet tegen het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. De cijfers zeggen evenmin iets over de kwaliteit van de ziekenhuizen. Dat benadrukken de NVZ en NFU in hun persbericht en ook in het artikel van Medisch Contact wordt deze nuancering nadrukkelijk aangebracht.

Vergelijking onderling niet mogelijk
De cijfers zijn niet onderbouwd en daardoor niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken of ranglijsten te maken. Dat zou een verkeerd en onbetrouwbaar beeld opleveren. Er zijn veel verschillen tussen ziekenhuizen onderling en de regio waarin ze werken. De NVZ en NFU hebben de cijfers dan ook met opzet in alfabetische volgorde van plaats gepubliceerd en niet in rangorde. In een reactie op de publicatie hebben de media dat wel gedaan.

Situatie Franciscus Ziekenhuis
Bij de beoordeling van de sterftecijfers is het van belang goed te kijken naar specifieke situaties. Elk ziekenhuis heeft te maken met omstandigheden die het sterftecijfer kunnen beïnvloeden. Daarnaast spelen er ook regionale factoren die van invloed kunnen zijn op het sterfterisico. Enkele voorbeelden.

* Het is bekend dat in het Franciscus Ziekenhuis de leeftijd van opgenomen patiënten hoger is dan gemiddeld in Nederland.
* Het medisch beleid van het Franciscus Ziekenhuis draagt een sterk sociaal gezicht. Het ziekenhuis biedt palliatieve zorg ‘dicht bij huis' en komt daarmee tegemoet aan de vraag en behoefte van patiënt en/of familie.
* Het ziekenhuis voert een laagdrempelig opnamebeleid ten aanzien van patiënten in de palliatieve fase. Terminale patiënten krijgen ook de gelegenheid in het ziekenhuis te blijven om in die veilige omgeving te kunnen sterven. Dit heeft onmiskenbaar invloed op het sterftecijfer", aldus het Franciscus.


NIEUWSLINKS:
16-07-2010: Hoge sterfte in Franciscus Ziekenhuis Roosendaal (BN DeStem)
15-07-2010: Franciscus Ziekenhuis heeft hoogste sterftecijfer (Omroep Brabant)
15-07-2010: Hoogste sterftecijfer bij ziekenhuis in Roosendaal (Trouw)
15-07-2010: Ziekenhuizen: sterftecijfers zijn nietszeggend (Gelderlander)