Ziekenhuis over sterftecijfer: 'Sociaal beleid'

De verklaring:
"Op donderdag 15 juli 2010 hebben de ziekenhuizen aangesloten bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) hun ruwe ongecorrigeerde sterftecijfers over 2009 bekend gemaakt.
Eveneens op 15 juli 2010 verscheen het Medisch Contact met een achtergrondartikel over dit onderwerp. Het gaat om het aantal sterfgevallen, afgezet tegen het aantal ziekenhuisopnamen. De sterftepercentages van de Nederlandse ziekenhuizen lopen uiteen van 1,4 procent tot 2,7 procent met een gemiddelde van 2,4 procent. In het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal was het sterftecijfer over 2009 2,73 procent. De gepubliceerde sterftecijfers zijn ruw en niet gecorrigeerd en daarom niet onderling vergelijkbaar.
Toch heeft het sterftecijfer van het Franciscus Ziekenhuis tot grote aandacht in de regionale en landelijke media geleid. Zo zijn we benaderd door BN/De Stem, De Bode, RTL Nieuws en Omroep Brabant en hebben ook Trouw, AD, Zorgvisie en Nieuws.nl hiervan melding gedaan.
Ruwe sterftecijfers
De gepubliceerde cijfers zijn ruwe cijfers. Ze zijn niet gecorrigeerd naar factoren die van invloed kunnen zijn op de sterftekans, zoals leeftijd, ernst van de aandoening, opname-diagnose of bijkomende ziektebeelden en omstandigheden. De cijfers geven slechts weer het aantal personen dat overlijdt in een ziekenhuis, afgezet tegen het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. De cijfers zeggen evenmin iets over de kwaliteit van de ziekenhuizen. Dat benadrukken de NVZ en NFU in hun persbericht en ook in het artikel van Medisch Contact wordt deze nuancering nadrukkelijk aangebracht.
Vergelijking onderling niet mogelijk
De cijfers zijn niet onderbouwd en daardoor niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken of ranglijsten te maken. Dat zou een verkeerd en onbetrouwbaar beeld opleveren. Er zijn veel verschillen tussen ziekenhuizen onderling en de regio waarin ze werken. De NVZ en NFU hebben de cijfers dan ook met opzet in alfabetische volgorde van plaats gepubliceerd en niet in rangorde. In een reactie op de publicatie hebben de media dat wel gedaan.
Situatie Franciscus Ziekenhuis
Bij de beoordeling van de sterftecijfers is het van belang goed te kijken naar specifieke situaties. Elk ziekenhuis heeft te maken met omstandigheden die het sterftecijfer kunnen beïnvloeden. Daarnaast spelen er ook regionale factoren die van invloed kunnen zijn op het sterfterisico. Enkele voorbeelden.
* Het is bekend dat in het Franciscus Ziekenhuis de leeftijd van opgenomen patiënten hoger is dan gemiddeld in Nederland.
* Het medisch beleid van het Franciscus Ziekenhuis draagt een sterk sociaal gezicht. Het ziekenhuis biedt palliatieve zorg ‘dicht bij huis' en komt daarmee tegemoet aan de vraag en behoefte van patiënt en/of familie.
* Het ziekenhuis voert een laagdrempelig opnamebeleid ten aanzien van patiënten in de palliatieve fase. Terminale patiënten krijgen ook de gelegenheid in het ziekenhuis te blijven om in die veilige omgeving te kunnen sterven. Dit heeft onmiskenbaar invloed op het sterftecijfer", aldus het Franciscus.
NIEUWSLINKS:
16-07-2010: Hoge sterfte in Franciscus Ziekenhuis Roosendaal (BN DeStem)
15-07-2010: Franciscus Ziekenhuis heeft hoogste sterftecijfer (Omroep Brabant)
15-07-2010: Hoogste sterftecijfer bij ziekenhuis in Roosendaal (Trouw)
15-07-2010: Ziekenhuizen: sterftecijfers zijn nietszeggend (Gelderlander)