De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

18 januari 2021

 • Weer 286 hardrijders op de bon, nu op Gastelseweg
  Het regent nog steeds bonnen voor te hard rijden in Roosendaal. Dit keer zijn zondag 17 januari in de namiddag liefst 286 bestuurders op de bon gegaan die te hard reden op de Gastelseweg.
 • Roosendaler (19) onder invloed THC moet rijbewijs inleveren
  Een 19-jarige Roosendaler, die zaterdagavond laat capriolen uithaalde op een parkeerterrein bij De Stok, is aangehouden omdat hij ook nog onder invloed van THC was. De man moest zijn rijbewijs inleveren.
 • Mannen met bivakmutsen op bedrijventerrein
  Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag 17 januari op een bedrijventerrein in Roosendaal drie mannen staande gehouden. Een van hen is aangehouden omdat hij inbrekerswerktuigen bij zich had.
 • Inbreker loopt tegen lamp door buurtapp Parklaan
  Een succesvolle inbraak in een garage aan de Parklaan in Roosendaal is een inbreker zaterdagmorgen 16 januari toch nog fataal geworden. De man had buiten de waard van de straatapp Parklaan gerekend...
 • Corona-tegemoetkoming voor Roosendaalse verenigingen
  Voor het verenigingsleven in de gemeente Roosendaal heeft de gemeente enkele 'corona-subsidies' ingesteld. Zo is de 'subsidieregeling compensatie amateursportverenigingen' vastgesteld, op grond waarvan sportclubs op aanvraag een compensatie van vijf euro per lid kunnen krijgen.
 • Voor 30 miljoen euro aan cocaïne op Roosendaals bedrijventerrein
  Op een bedrijventerrein in Roosendaal is voor rond de 30 miljoen euro aan cocaïne aangetroffen, zo laat de politie weten. 'Medewerkers van een bedrijf vonden rond de 750 kilo aan pakketten met cocaïne tussen een lading goederen', aldus de politie.
 • Corona: Meer opnames in Bravis ziekenhuis
  De afgelopen dagen is het aantal coronapatiënten in Bravis ziekenhuis gestegen. Vrijdagmorgen 15 januari lagen 48 patiënten met bewezen corona in het Bravis ziekenhuis, van wie 11 op de Intensive Care, zo laat het ziekenhuis weten. Vorige week ging het om 33 patiënten. Inmiddels zijn nu ruim 500 Bravis-medewerkers gevaccineerd.
 • Het weer in Roosendaal: Mogelijk tot 5 cm sneeuw
  We hebben vandaag (zaterdag) te maken met een temperatuur die net boven het vriespunt komt, met koude lucht boven ons. Maar vanaf de oceaan komt een lagedrukgebied met warmere lucht aan, met veel bewolking. En wat heel dikwijls gebeurt bij het verdringen van winterweer: het gaat gepaard met winterse neerslag. In de loop van de middag kan er tot 5 cm sneeuw vallen.
 • Roosendaal wil zich (sterker) profileren als ‘Regenbooggemeente’
  Roosendaal wil zich (sterker) profileren als 'Regenbooggemeente'. Daarom is op de Facebookpagina van de gemeente een reeks video's gestart rond dit thema. In de eerste video legt wethouder Klaar Koenraad uit waarom ze het belangrijk vindt dat zorg- en welzijnsorganisaties aandacht besteden aan genderidentiteit en seksuele diversiteit.
 • Felicitaties voor 100-jarige To Hagens-Beijaarts uit Wouw
  Burgemeester Han van Midden van Roosendaal heeft donderdagmiddag 14 januari weer een bezoek gebracht aan een honderdjarige in zijn gemeente. De tweede al in dit net begonnen jaar. Nu gingen de felicitaties naar mevrouw C. Hagens-Beijaarts, in haar omgeving beter bekend als To. Zij woont nu, naar eigen zeggen, 'op het lekkerste plekske van Wouw'.

Expo Gezondheidszorg tot eind april

Geschreven door Redactie.

Tot eind april 2010 is in het gemeentearchief aan de Markt 35 nog de expositie over de gezondheidszorg tussen 1636-1986 te zien. Beazoekers komen dan val alles te weet over onder andere de de pest die ook in Roosendaal veel slachtoffers maakte, het voormalige Charitas-ziekenhuis en het Franciscusziekenhuis.


Tot de achttiende eeuw waart de pest rond in Europa en in Nederland. De Zwarte Dood maakt enorm veel slachtoffers. In Roosendaal sterven er vooral in de zeventiende eeuw mensen aan de pest. In 1628 is de bevolking met ongeveer een kwart uitgedund.
Op de tentoonstelling komt u alles over de pest te weten. Pestmeesters houden in de gaten of u al dan niet besmet bent en kijk uit voor de ratten! Medicus Chris van Tellingen, vrijwilliger van het gemeentearchief, deed onderzoek naar de gezondheidszorg in Roosendaal en omstreken in de zeventiende en achttiende eeuw. Al eerder publiceerde hij in jaarboek De Ghulden Roos en speciaal voor deze tentoonstelling verdiepte hij zich in de pest, de eerste autopsie in Roosendaal, het redden van drenkelingen, de behandeling van schotwonden, cholera en scheurbuik, om slechts enkele onderwerpen te noemen. Zijn commentaar op bovenstaande zaken is erg verhelderend en bovendien legt hij verbanden met ziektes in onze tijd, zoals de Mexicaanse griep.

Charitas
Elke Roosendaler kent Charitas, het oude ziekenhuis in de Kalsdonksestraat. Is het ziekenhuis eind negentiende eeuw nog in een oude schuurkerk op de plek waar nu schouwburg De Kring staat gevestigd, in 1905 openen de zusters van Charitas de deuren van een gloednieuw ziekenhuis. Charitas groeit door en door, het gebouw wordt te klein.
Nieuwbouw is echter veel te kostbaar. Daarom besluiten de zusters de zorg voor zieken en bejaarden over te dragen aan leken. Er komt een nieuw ziekenhuis, een eigen, zelfstandige stichting, los van de congregatie: het Sint Franciscusziekenhuis.

Op de touchscreen kunnen bezoekers films over het afscheid van Charitas en de opening van het Franciscus Ziekenhuis bekijken. Op het scherm vindt een doorlopende presentatie over het Franciscus plaats met foto’s uit de fotocollectie van het museum. Museum Tongerlohuys gaf een groot aantal voorwerpen in bruikleen, zoals een verpleegstersschort, een nachthemd uit 1930, zalfdoosjes, een tinnen kraamvrouwenpannetje uit de achttiende eeuw en een dokterstas met instrumenten.
Tot eind april 2010 is deze tentoonstelling te zien van maandag t/m vrijdagochtend tijdens kantooruren in het gemeentearchief op de Markt 35 te Roosendaal. Expo Gezondheidszorg toty eind april