De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

23 september 2020

 • Aangehouden man spuugt en zegt corona te hebben
  De politie heeft maandag 21 september op het station Roosendaal een man aangehouden die boa's had beledigd. Hij werd meegenomen naar het politiebureau, waar hij volgens de betrokken agent recalcitrant werd.
 • 30 zakken hennepafval op Scherpdeel
  Op Scherpdeel in Roosendaal zijn maandag 21 september dertig blauwe zakken met hennepafval geonden. Dat meldt Handhaving Roosendaal op Twitter. De daders konden niet achterhaald worden.
 • Volgende stukje Watermolenbeek aan de beurt
  Al jaren wordt er in en bij Roosendaal gewerkt om de Watermolenbeek helemaal te laten voldoen aan de eisen van een eigentijdse Ecologische Verbindings Zone. Nu het werk tussen de duiker onder de Burgemeester Freijterslaan en de Kade is afgerond, is het tijd voor een volgend stukje: het deel tussen de A58 en de Burgemeester Freijterslaan.
 • Tongerlohuys presenteert Poolse zaken in ‘Maand van de geschiedenis’
  Erfgoedcentrum Tongerlohuys in Roosendaal presenteert in de maand oktober verscheidene activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het gaat om een lezing van Paul Hulsenboom (op 1 oktober in de Kring), een fototentoonstelling 'Thuis in Polen' (de hele maand), een filmcollege op 18 en 19 oktober in de nieuwe bioscoop en een pop-up tentoonstelling over Marianne van Oranje-Nassau (ook de hele maand).
 • Vrouwenvoetbal uitslagen weekend 19/20 september
  MET FOTO'S ROOSENDAAL MO19 - De vrouwenteams van Rimboe (Wouwse Plantage), Cluzona (Wouw) en FC Moerstraten hebben zondag hun eerste competitiewedstrijd gewonnen. Alle andere teams uit de gemeente Roosendaal moesten hun eerste verlies incasseren. In het meidenvoetbal zijn zaterdag NSV MO15, Roosendaal MO15 en Roosendaal MO19 de competitie met winst begonnen.
 • Beschonken automobilist uit Wouw rijdt vol op betonnen paaltjes in Heerle
  Een 27-jarige inwoner van Wouw is zaterdagavond 19 september met zijn auto vol op betonnen paaltjes in de Herelsesestraat in Heerle gereden. Op het politiebureau bleek dat hij drie keer te veel had gedronken. Het rijbewijs werd ingevorderd.
 • Scooter van hardleerse berijder in beslag genomen
  De politie heeft zaterdagmiddag 19 september de scooter van een 21-jarige man in de Brugstraat in Roosendal beslag genomen. Het was voor de derde keer dat de man staande werd gehouden omdat hij (nog steeds) geen rijbewijs heeft.
 • Stuk Burg. Schneiderlaan twee dagen dicht
  Het verkeer op een deel van de Burgemeester Schneiderlaan in Roosendaal kan op dinsdag 22 en woensdag 23 september last ondervinden van wegwerkzaamheden op deze druk bereden weg. Tussen de Churchillpoort en het kruispunt naar de Lindenburg wordt het asfalt vernieuwd.
 • ‘Roosendaal On Ice’ onderzoekt haalbaarheid Kadeplein
  Vanwege corona is er dit jaar geen schaatsbaan op de oude Markt, maar het bestuur van Roosendaal On Ice heeft alle moed nog niet opgegeven. Op dit moment wordt onderzocht of er elders in de stad een schaatsbaan kan worden opgebouwd die kan voldoen aan alle COVID-19 eisen.
 • Vuurwapen gevonden in tuinhuisje aan ‘Noordkant’
  Naar aanleiding van binnengekomen informatie hebben agenten vrijdagmiddag een tuinhuisje doorzocht 'aan de Noordkant van Roosendaal'. Door de politiemedewerkers werd een vuurwapen aangetroffen.

Niederer pept raad op voor Europese regionalisering

Geschreven door Redactie op .

Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal heeft de laatste raadsvergadering van dit jaar aangegrepen om de raadsleden een korte beschouwing voor te spiegelen over de komende Europese regionalisering. "Dat roept tal van vragen op, maar ook kansen en uitdagingen. Pak dat op en ga mee in de niet meer te stuiten ontwikkeling", aldus Niederer.

Die daar nog aan toevoegde dat hij graag bereid is daar komend jaar een debat over te organiseren, met inspirerende sprekers.

De hele tekst van de speech van Niederer:

2011 nadert zijn einde, 2012 staat ongeduldig aan de voordeur.
Zoals elk jaar heeft ook dit jaar zijn hoogte- en dieptepunten gekend. Inktzwarte momenten ook, toen we onvoorwaardelijk afscheid moesten nemen van mensen die ons dierbaar waren.

Natuurlijk gaan we ook 2012 Europa-bewust in. Als teken daarvan wappert hier buiten de Europese vlag. Waar ik vanavond nog even bij stil wil blijven staan, is de grote, ietwat sluipende, verbouwing van het Thorbecke-huis. De traditionele drie bestuurslagen rijk-provincie-gemeente vormen minder en minder de fundamenten of, zo u wilt, de verdiepingen van ons staatkundig huis. We hebben inmiddels Brussel/de Europese Unie erbij gekregen. Maar daarnaast nog iets veel belangrijkers, namelijk de regio’s.

Ik zie de Europese Unie niet langer als een verbond van nationale Lidstaten, maar meer en meer als een verband van regio’s binnen en tussen die Lidstaten. Van een Europese Unie van Lidstaten naar een Europese Unie van Regio’s. Denk b.v. aan onze provincie die samenwerkingsverbanden kent met aanpalende regio’s in België. Ook Roosendaal heeft directe samenwerkingsrelaties met Vlaanderen, denk aan BENEGO.

Ook in de Europese Unie, in Brussel, zijn de regio’s inmiddels stevig geïnstitutionaliseerd. Ik noem het Comité voor de Regio’s, een officieel adviesorgaan van lokale en regionale overheden voor de Europese Commissie. Ik denk verder aan Eurocities, een belangenorganiatie voor de Europese grote steden. En wat te denken van het Huis van de Provincies. Allemaal regionale verbanden in de Europese rechtsruimte, die de Europese Commissie rechtstreeks weten te vinden. Regio’s die hun belangen liever niet door het Europese Parlement alléén laten vertegenwoordigen. Dat parlement dat zo groot, zo abstract en niet zelden zo verdeeld is.

Voor u als lokale volksvertegenwoordiger betekent deze ontwikkeling nogal wat. Vertegenwoordigt u, staatsrechtelijk beschouwd, alleen de inwoners van uw eigen gemeente, feitelijk controleert u het wel en wee in de regio. Denk maar aan onze eigen West-Brabantse regio, waarover we ook vanavond hebben gesproken. Wat goed is voor de regio, is goed voor Roosendaal en daarmee haar inwoners. De Europese regionalisering roept tal van vragen op maar biedt ook kansen en uitdagingen. Pak die kansen en uitdagingen op en ga mee in de –naar mijn inschatting- niet meer te stuiten ontwikkeling naar een Europese Unie van Regio’s. Praat hierover in uw Vereniging van Raadsleden. Ga met de VNG mee naar de Europese instellingen in Brussel of Straatsburg en laat u informeren. U krijgt een grenzenloze functie.
v Dames en heren, dit is niet het moment om dit onderwerp nader uit te diepen. Voor nu wil ik het u als overweging meegeven. De griffier en ik zijn graag bereid hier volgend jaar een debat over te organiseren, met inspirerende sprekers.

Dit was de laatste raadsvergadering van 2011. Ik wens u en de uwen prettige feestdagen en een mooi, veilig en bovenal gezond 2012. We zullen elkaar vast en zeker nog bij andere gelegenheden treffen. Voor nu nodig ik u uit om een glaasje op het afgelopen jaar te drinken. Ik zal echter eerst de vergadering sluiten.

Dank voor uw aandacht.