'Organisatie gemeente moet over andere boeg'

Dit betekent een verandering in de werkwijze in de eerste plaats gericht op samenwerking en participatie zowel binnen de organisatie als tussen de gemeente en de stad en regio. Een verandering van de structuur, het organisatiemodel, ligt voor de hand. Echter is tot maart 2012 uitsluitend sprake van tijdelijke maatregelen in de structuur waar dat nodig is voor een goede sturing.
Toine Theunis, wethouder Personeel en Organisatie: “Onze huidige manier van werken binnen de gemeentelijke organisatie geeft niet het vertrouwen dat we het uitvoeren van de Agenda van Roosendaal gaan halen. Het is onze politieke opdracht die resultaten te behalen en dus is er actie nodig. Het resultaat dat er nu ligt, is voor alle betrokkenen herkenbaar. De quick scan is het resultaat van open en eerlijke gesprekken, de meningen over het functioneren van de gemeentelijke organisaties zijn verzameld en er zijn conclusies aan verbonden. Om in de korte tijd van een half jaar zowel de taakstelling als de verandering van werkwijze door te voeren, is het nodig dat we daar vandaag mee beginnen. Daarbij ligt er een flinke uitdaging voor het college van b. en w. en de organisatie. ‘Samenwerken en netwerken’ vraagt andere sturing en een andere werkwijze. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen met de gemotiveerde medewerkers in de organisatie deze slag kunnen maken.”
De Agenda van Roosendaal staat, behalve voor een bezuiniging, voor een verandering van de werkwijze gebaseerd op participatie en samenwerking. Dit leidt tot een opdracht waarbij al het medio 2012 resultaten moeten worden geboekt. Het College gaf in november 2011 opdracht tot het uitvoeren van de scan om te weten waar de organisatie staat en wat er nodig is om tot een goede uitvoering van de Agenda te komen.
Alhoewel 80% van de werkzaamheden binnen de organisatie goed verloopt, dankzij inzet en verbondenheid van de medewerkers met hun werk, is er geen sprake van een efficiënte samenwerking. De scan levert een kritisch beeld op van de manier van leidinggeven. Er is sprake van een grote afstand tussen medewerkers en het managementteam.
Verder overheersen de korte termijn-aanpak en de beleving van hoge werkdruk. In de regio maakt Roosendaal een naar binnen gekeerde indruk en dat sluit niet aan bij de belangrijke ontwikkelingen binnen de regionale samenwerking.
Verbeteren van de sturing op de organisatie is een belangrijk punt voor de vervolgaanpak. Dit is verder uitgewerkt naar het college, het management en de medewerkers. De aansturing van de organisatie moet in lijn worden gebracht met de werkwijze gebaseerd op participatie en samenwerken. Het is pas mogelijk dat buitenshuis in praktijk te brengen als binnenshuis zo wordt gewerkt. De conclusies op basis van de resultaten van de ‘quick scan’ worden de komende periode uitgewerkt in een Plan van aanpak onder leiding van G. van Hofwegen, waarnemend gemeentesecretaris.
In de periode tot maart is sprake van tijdelijke maatregelen in de structuur van de organisatie om tot een effectieve sturing te komen. Het ligt voor de hand dat dit ook een verandering tot gevolg heeft voor het bestaande organisatiemodel. Het wordt de komende maanden duidelijk of het nodig is om de structuur aan te passen.
10-01-2012: Gemeenteraad 'blij' met rapport ambtelijke organisatie Roosendaal (BN DeStem)
10-01-2012: Weblog Ton Schijvenars, Nieuwe Democratnen