De laatste berichten op onze nieuwe site:

ROI

28 januari 2021

 • Speciale award voor politie-basisteam Roosendaal voor optreden vuurwerkoverlast
  Het politie-basissteam Roosendaal heeft een bijzonere award gekregen van de Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) voor het optreden bij de vuurwerkrellen rond de jaarwisseling in Roosendaal. Teamchef Lisette van Os heeft woensdagmiddag 27 januari de prijs in ontvangst genomen. Burgemeester Han van Midden was daar bij om het team namens de gemeente te feliciteren.
 • ‘Ommetje in de wijk’ nieuwe activiteit voor senioren in Roosendaal van SSNB
  Ook in deze coronatijd is het belangrijk om in beweging te blijven, zeggen de beweegcoaches van Sportservice Noord-Brabant. Zij zorgen er voor dat senioren in de gemeente Roosendaal toch in beweging kunnen blijven, ook al liggen veel 'beweeg-activiteiten' bij verenigingen, buurthuizen en andere locaties stil. Zo wordt bijvoorbeeld gestart met het 'Ommetje in de wijk'.
 • Het weer in Roosendaal: Nat en weer even minder koud
  Een regengebied trekt deze morgen (woensdag) naar het oosten weg, maar het blijft zwaar bewolkt. De temperatuur stijgt tot 7 of 8 graden, er kan nog een enkel buitje vallen en de wind is zwak tot matig uit het westen.
 • Dit jaar zo’n 700 kilo meer aan kerstbomen ingeleverd
  Ondanks dat de jaarlijkse kerstboominzameling in Roosendaal vanwege corona anders moest worden opgezet, is de actie volgens de gemeente Roosendaal een groot succes geworden. Er werd op zaterdag 9 januari 700 kilo meer dan vorig jaar ingezameld. In totaal ging het om 15.820 kilo.
 • WielerExperience krijgt er een Dirt Jump Track bij
  Deze week is gestart met de aanleg van een Dirt Jump baan bij de WielerExperience in Roosendaal, op het voormalig Red Band Sportpark. De Dirt Jump bestaat uit een gevorderden run en een run voor de beginnende springer. Naast de geasfalteerde wielerbaan, de MBT-trail en ’s werelds grootste pumptrack wordt de Dirt Jump het vierde onderdeel van de Wielerexperience. Zeg maar een zandbergen-circuit.
 • In Roosendaal twee vernielers aangehouden
  In Roosendaal zijn maandag 25 januari twee mensen voor vernieling aangehouden: een 20-jarige inwoonster in de Boomgaardstraat en een 19-jarige jongen in de Van Gilselaan.
 • Vrouwenvoetbal: Alliance gaat ook weer meedoen!
  Terwijl het hele amateurvoetbal en dus ook het vrouwenvoetbal vanwege corona stil ligt, komt voetbalvereniging Alliance uit Roosendaal met een positief nieuwtje: na een groot aantal jaren van afwezigheid in het vrouwenvoetbal, komt er komend seizoen weer een Alliance-team het veld op.
 • Documentaire-serie over SDW komt nu ook op de landelijke tv
  De achtdelige documuentaire 'Wat kan je wel!?'over de in Roosendaal en omgeving werkende organisatie SDW komt nu ook op de landelijke televsie. Eerder was de serie al bij Omroep Brabant te zien. Komende donderdag is het laatste deel. Omroep MAX gaat de serie vanaf 17 februari wekelijks op Nederland 2 uitzenden op de vroege woensdagavonden. Steeds vanaf 18:20 uur.
 • Noodverordening Roosendaal uitgebreid met Langdonk
  UPDATE 21:30 UUR - De noodverordeing voor het centrum van Roosendaal voor maandagavond/nacht 25 januari is maandagavond uitgebreid met de hele wijk Langdonk. Dat heeft de gemeente omstreeks kwart voor acht bekend gemaakt. In de loop van de avond is iemand aangehouden voor opruiing.
 • Maandag 25 januari: Noodverordening voor centrum Roosendaal
  Op basis van berichten over mogelijke rellen in de binnenstad van Roosendaal heeft burgemeester Han van Midden voor maandag 25 januari een noodverordening ingesteld voor het centrum van Roosendaal tussen 17:00 en 04:30 uur.

'Organisatie gemeente moet over andere boeg'

Geschreven door Redactie op .

De gemeentelijke organisatie is doorgelicht en het resultaat van de zogenaamde quick scan geeft een duidelijk en herkenbaar beeld. Het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie zijn het eens over de noodzaak om de werkwijze over een andere boeg te gooien.

Dit betekent een verandering in de werkwijze in de eerste plaats gericht op samenwerking en participatie zowel binnen de organisatie als tussen de gemeente en de stad en regio. Een verandering van de structuur, het organisatiemodel, ligt voor de hand. Echter is tot maart 2012 uitsluitend sprake van tijdelijke maatregelen in de structuur waar dat nodig is voor een goede sturing.

Toine Theunis, wethouder Personeel en Organisatie: “Onze huidige manier van werken binnen de gemeentelijke organisatie geeft niet het vertrouwen dat we het uitvoeren van de Agenda van Roosendaal gaan halen. Het is onze politieke opdracht die resultaten te behalen en dus is er actie nodig. Het resultaat dat er nu ligt, is voor alle betrokkenen herkenbaar. De quick scan is het resultaat van open en eerlijke gesprekken, de meningen over het functioneren van de gemeentelijke organisaties zijn verzameld en er zijn conclusies aan verbonden. Om in de korte tijd van een half jaar zowel de taakstelling als de verandering van werkwijze door te voeren, is het nodig dat we daar vandaag mee beginnen. Daarbij ligt er een flinke uitdaging voor het college van b. en w. en de organisatie. ‘Samenwerken en netwerken’ vraagt andere sturing en een andere werkwijze. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen met de gemotiveerde medewerkers in de organisatie deze slag kunnen maken.”

De Agenda van Roosendaal staat, behalve voor een bezuiniging, voor een verandering van de werkwijze gebaseerd op participatie en samenwerking. Dit leidt tot een opdracht waarbij al het medio 2012 resultaten moeten worden geboekt. Het College gaf in november 2011 opdracht tot het uitvoeren van de scan om te weten waar de organisatie staat en wat er nodig is om tot een goede uitvoering van de Agenda te komen.

Alhoewel 80% van de werkzaamheden binnen de organisatie goed verloopt, dankzij inzet en verbondenheid van de medewerkers met hun werk, is er geen sprake van een efficiënte samenwerking. De scan levert een kritisch beeld op van de manier van leidinggeven. Er is sprake van een grote afstand tussen medewerkers en het managementteam.
Verder overheersen de korte termijn-aanpak en de beleving van hoge werkdruk. In de regio maakt Roosendaal een naar binnen gekeerde indruk en dat sluit niet aan bij de belangrijke ontwikkelingen binnen de regionale samenwerking.

Verbeteren van de sturing op de organisatie is een belangrijk punt voor de vervolgaanpak. Dit is verder uitgewerkt naar het college, het management en de medewerkers. De aansturing van de organisatie moet in lijn worden gebracht met de werkwijze gebaseerd op participatie en samenwerken. Het is pas mogelijk dat buitenshuis in praktijk te brengen als binnenshuis zo wordt gewerkt. De conclusies op basis van de resultaten van de ‘quick scan’ worden de komende periode uitgewerkt in een Plan van aanpak onder leiding van G. van Hofwegen, waarnemend gemeentesecretaris.

In de periode tot maart is sprake van tijdelijke maatregelen in de structuur van de organisatie om tot een effectieve sturing te komen. Het ligt voor de hand dat dit ook een verandering tot gevolg heeft voor het bestaande organisatiemodel. Het wordt de komende maanden duidelijk of het nodig is om de structuur aan te passen.

10-01-2012: Gemeenteraad 'blij' met rapport ambtelijke organisatie Roosendaal (BN DeStem)
10-01-2012: Weblog Ton Schijvenars, Nieuwe Democratnen