Burgemeester Niederer: Met tegenwind toch vooruit

Geschreven door Redactie op .

'Met tegenwind toch vooruit'. Dat was, gelet op de economische crisis, het motto van de nieuwjaarstoespraak die burgemeester Jacques Niederer maandagavond 2 januari 2012 uitsprak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Roosendaal in de Sint Jan. "Roosendaal moet z'n kansen in de regio pakken. Het vergt natuurlijk wel stuurmanskunst om doelen te bereiken".

De nieuwsjaarstoespraak van burgemeester Niederer:

"Namens het gemeentebestuur wens ik u een gelukkig, voorspoedig en bovenal gezond 2012. Fijn dat u in groten getale naar onze nieuwjaarsreceptie bent gekomen om het gemeentebestuur en ook elkaar te ontmoeten.

De jaarwisseling is traditioneel een moment waarop we terugblikken op het voorbije jaar en goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Voornemens, niet zozeer om de voornemens alléén, maar juist voornemens om ook daadwerkelijk te realiseren. Daarmee raak ik direct aan de kern van mijn nieuwjaarstoespraak. Roosendaal, richt u op de toekomst. Ondanks de economische recessie, met tegenwind toch vooruit.

Kernbegrippen hierbij zijn vertrouwen en optimisme. Vertrouwen in jezelf en in de ander. Samen komen we een heel eind, zolang we maar niet in een hoekje gaan zitten somberen en mopperen. Ik verwijs naar de grondlegger van het optimisme, de 17e eeuwse Duitse filosoof Gottfried Wilhelm Leibniz, die déze wereld, onze samenleving, de beste van alle mogelijke werelden achtte. Toen al!

Na Breda is Roosendaal de tweede grootste gemeente in onze regio West-Brabant, en dat verplicht. We bedoelen hiermee dat we als Roosendaal een prominente rol moeten vervullen in de regio. Dat werd ook benadrukt door onze Commissaris van de Koningin Wim van de Donk, die onlangs een werkbezoek bracht aan Roosendaal. ‘Roosendaal, pak je rol in de regio en werk intensief samen’, zei hij.

En die rol pakken we ook op. Want in Roosendaal liggen prachtkansen. Ik noem een aantal voorbeelden, waarbij ik verre van uitputtend ben.

Er vestigen zich steeds meer nieuwe bedrijven in onze gemeente. Bedrijvenpark Borchwerf is absoluut een succes, zo ook Majoppeveld. De binnenstad, Rosada en GoStores bieden het winkelend publiek een ruime keuze. ‘Roosendaal Zorgstad’ staat voor een allesomvattende aanpak op het terrein van ‘Care and Cure’. Voor ons natuurbeleid, groen en water, zijn we zelfs genomineerd voor de titel ‘Groenste Stad van Nederland 2012’. Een geweldige opsteker als we bedenken wie onze concurrenten zijn: Amsterdam-Zuid, Haarlem, Nunspeet en, het moet gezegd, mijn vorige gemeente Weert. Overigens geen zorg, mijn commitment ligt volledig bij Roosendaal!

In de Agenda van Roosendaal staat verwoord hoe we ondanks (of misschien wel dankzij?) economische en financiële tegenwind gaan hervormen en ombuigen, om er samen sterker uit te komen. Samen met de drie ‘O’s: Ondernemers, Onderwijs en Overheid. Deze drie ‘O’s vormen de zogeheten Taskforce Triple Roosendaal. In deze taskforce spreken Roosendalers over het Roosendaal van nu en in de toekomst. Buitengewoon belangwekkende discussies.

U kent vast het logo van de gemeente Roosendaal. Dat bestaat uit een groene boog met zes rode stippen die Roosendaal, Wouw, Heerle, Nispen, Wouwse Plantage en Moerstraten verbeelden. Net zoals in dat logo, plaatsen ook wij stippen aan de horizon. Doelen om naar toe te werken. Maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we u bij nodig. Laten we daarom de samenwerking zoeken. Met een open vizier en naar buiten gericht. Externe oriëntatie op partners in onze gemeente, in onze regio en daarbuiten.

Een mooi voorbeeld van die samenwerking is onze band met China. Dit jaar vieren we in Roosendaal twee keer Nieuwjaar. Dat deden we gisteren en dat doen we nogmaals op 24 januari, dan het Chinese Nieuwjaar. De provincie Noord-Brabant werkt al vele jaren nauw samen met de provincie Jiangsu. Samenwerking vooral op economisch en cultureel vlak. Daarom organiseert de provincie jaarlijks het Chinese Nieuwjaar in een Brabantse stad. Dit jaar is de eer aan Roosendaal.

Het bereiken van doelen vereist natuurlijk de nodige stuurmanskunst. Zoals de stuurman op een zeilschip. Ook in deze tijden van tegenwind, komen we met verstandig laveren toch vooruit. Dat doen we als gemeentebestuur, op weg naar een nog vitalere stad in onze complete regio.