'Jeugdbos': jeugdzorg van negen gemeenten in de regio

Het gaat om de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.
De negen gemeenten zijn tot de nieuwe visie gekomen in samenwerking met de vertegenwoordigers van ouders, jeugd en regionale partners uit het jeugdveld. Het heeft geleid tot het Jeugdbos, een illustratieve weergave van een vernieuwde aanpak voor de jeugdzorg. “Handel alsof het je eigen kind is”, is hierbij het credo.
In 2013 werken de gemeenten de visie op het nieuwe jeugdzorgstelsel verder uit in nauwe samenwerking met de betrokken ouders, jeugd en partners. De gemeenten onderzoeken welke onderdelen van de Jeugdzorg in grotere samenstelling gerealiseerd moeten worden, welke impact de gemaakte keuzes op het werkveld hebben en hoe ze dit gaan organiseren.
De transitie is een overheveling van taken, budget en verantwoordelijkheden. Het gaat daarbij om de onderdelen Jeugd GGZ, Provinciale Jeugdzorg, Gesloten Jeugdzorg, Jeugdreclassering, Jeugdbescherming en de zorg voor de jeugd met een licht verstandelijke beperking. Dit is een gevolg van het regeerakkoord van het kabinet Rutte, dat stelt dat het jeugdzorgstelsel hervormd moet worden. De ondersteuning en zorg voor de jeugd moet omgevormd worden naar een vraaggerichte organisatie. Een verandering waarin het resultaat centraal staat en de eigen kracht van het kind en gezin aangesproken wordt. De transitie betekent een forse korting op het budget. Landelijk gezien gaat het om een budget van 3,3 miljard waarop van rijkswege een korting wordt doorgevoerd die oploopt tot 450 miljoen in 2017.