Politiecontroles: 12 arrestaties, 2 achtervolgingen

Geschreven door Redactie op .

Grote verkeerscontroles in West-Brabant leverden vrijdagavond twaalf arrestaties en twee (wilde) achtervolgingen op. Op zes punten werd gecontroleerd, waaronder in Roosendaal op de Gastelseweg en de Antwerpseweg.

De politie nam in totaal 640 indicatieve blaastesten af. In tien gevallen verkeerde de bestuurder onder invloed van alcohol. Zij moesten mee naar het bureau.
Er werden bijna 500 kentekens gecontroleerd. Dat leidde niet tot bijzonderheden. Wel werden meerdere openstaande boetes geïnd en een arrestatie verricht voor het overtreden van de Opiumwet. In totaal schreven de agenten ongeveer 30 bekeuringen uit voor uiteenlopende overtredingen, zoals het niet dragen van de autogordel en mobiel bellen.

Tijdens de actie onttrokken zich twee voertuigen aan een controle. In beide gevallen ontstond er een achtervolging waarbij met hoge snelheden gereden werd. In beide gevallen staakte de politie de achtervolging uit oogpunt van verkeersveiligheid.
Beide auto's werden korte tijd later zonder inzittenden aangetroffen. In een auto die door de inzittenden achtergelaten was in Zevenbergen trof de politie een grote hoeveelheid hennep aan. Het voertuig met inhoud is in beslag genomen.
Op de Stelberg in Wouw vonden agenten van de KLPD het tweede achtervolgde voertuig terug.

De actie van de poliutie was tweeledig: enerzijds het controleren van het verkeer op het gebruik van alcohol, anderzijds het verzamelen van informatie en het tegenhouden van inbrekers, straatrovers en overvallers.
De controle begon om 19.30 uur. Agenten van het korps Midden en West Brabant kregen daarbij ondersteuning van andere diensten zoals de KLPD, de Douane, het Joint Hitteam, de Koninklijke Marechaussee en de gemeente Roosendaal.
De ervaring leert, aldus de politie, dat een aantal zaken zoals inbraken, overvallen en straatroven stijgen tijdens de donkere dagen, vooral in de periode van oktober tot maart.
Buiten Roosendaal werd er gecontroleerd op de Noordlangeweg in Dinteloord, de Spuilaan/Duiventoren in Oudenbosch, en de Vierlingweg en Rooseveltlaan in Bergen op Zoom.

Bij de controles werd door de KLPD een zogeheten ANPR-voertuig ingezet. Een ingebouwde camera scant de kentekens van de passerende auto's. Het kenteken wordt vervolgens direct vergeleken met gegevens uit diverse databanken. Hierbij is het mogelijk om meteen een koppeling te leggen naar gesignaleerde verdachten, het register van gestolen voertuigen of het opsporingsregister van personen die nog gezocht worden voor strafbare feiten, openstaande boetes en belastingschulden.
(Politiebericht zaterdag 26 februari 2011)